Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2023.03.06.
Mahler: a nagy szintetizáló
Gyakran vádolták azzal, hogy túlzottan extravagáns, morbid, önimádó, képtelen különbséget tenni a magasztos és a nevetséges között.

Mahler a zene egyik nagy szintetizálója, hiszen a legkülönfélébb forrásokból származó elemeket egyesíti: népdalok, utcai dalok, hordóorgona-dallamok, nyers katonai indulók, sörkert-keringők, nemes kórusok és dallamok, amelyek kecsessége és meleg intenzitása Schubertet és Schumannt idézi. Gustav Mahler (1860-1911) késő romantikus zeneszerző, és nemzedékének egyik legkiemelkedőbb karmestere. Mahler leginkább kilenc befejezett szimfóniájáról ismert, és rendkívül fontos összekötő kapocs Beethoven és Brahms 19. századi osztrák-német hagyománya, valamint Schönberg és mások 20. század eleji modernizmusa között. Pályafutása nagy részében Mahler széles körben nem zeneszerzőként, hanem nagyszerű karmesterként vált ismertté. Gyakran vádolták azzal, hogy túlzottan extravagáns, morbid, önimádó, képtelen különbséget tenni a magasztos és a nevetséges között.

További érdekességek
2024.06.04.
Jön a jubileum, 40. Régi Zenei Napok
Idén immár negyvenedik alkalommal rendezi meg a Filharmónia Magyarország a Régi Zenei Napokat, amely...
Bővebben
2023.09.07.
José Cura: Idő kell, hogy az apró mag hatalmas fává fejlődjön
Exkluzív interjú a világhírű művésszel
Bővebben
2023.03.24.
Heitor Villa-Lobos stílusa
A csiripelő fafúvósok, a lírai dallamra fakadó vonósok, a telt rézfúvósok és az ütőhangszerek együtt...
Bővebben
2023.03.20.
Telemann és a Bachok
Annak ellenére, hogy Bach és Telemann vetélytársak is voltak, személyes sorsuk is összefonódott.
Bővebben