Facebook

KOBAJASI KENICSIRÓ 

小林研一郎2_(撮影:満田聡)Kobajasi Kenicsiró egyike japán legismertebb karmestereinek. Számos zenekarnak vezényelt már, többek között a Cseh Filharmonikusoknak, a Szlovák Filharmonikusoknak, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak, az Amszterdami Filharmonikusoknak, a Holland Filharmonikusoknak, az Arnheimi Filharmonikusoknak, a Moszkvai Filharmonikusoknak és az NHK Szimfonikus Zenekarnak. Dolgozott együtt továbbá a Yomiuri Nippon Szimfonikus Zenekarral és a Tokió Metropolitan Szimfonikus Zenekarral európai turnéin.  

Kobayashi számos felvételt rögzített a Canyon Classics és az Ocavia Records által. Felvette az összes Beethoven szimfóniát a Cseh Filharmonikus Zenekarral 2010 – 2013-ig és Tchaikovsky komplett szimfóniáit és annak zenekari munkálatait a Londoni Filharmonikus Zenekarral 2014-ben.  

Kobajasi Kenicsiró zeneszerzést és vezénylést tanult a Tokiói Nemzeti Szépművészeti és Zeneművészeti Egyetemen. 1974-ben első helyezett lett és különdíjat is nyert az első, Magyar Televízió által megrendezett Karmesterersenyen Budapesten. 1986-ban megkapta a Liszt Emlékérmet, 1994-ben pedig a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta neki a magyar kormány. 2011-ben a japán Kulturális Ügyek Biztosává választották, 2013 novemberében a Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje Érdemrendje a Nyakszalaggal kitüntetésben részesült. 

Kobajasit megbízták, hogy komponáljon a Holland Japán diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 400. évfordulójára 2000-ben. Ez volt az első fellépése a Holland Filharmonikusokkal, teltházzal, melynek végén mindenki állva tapsolt. 2002 májusában vezényelte a “Ma Vlast”-ot (My Homeland) a Prágai Tavaszi Fesztivál nagysikerű nyitókoncertjén .  

2014 márciusában és  áprilisában egy turnén vett részt Magyarországon a Magyar Televízió által szervezett Karmesterversenynek 40. évfordulója alkalmából. 2014 júniusában ismét turnézott a Nemzeti Filharmonikus Zenekaral Japánban, többek között Tokióban, Osakaban és Iwakiban.  

Kobayashi emeritus professzor a Tokiói Nemzeti Szépművészeti és Zeneművészeti Egyetemen, a Tokiói Zeneakadémián, A Liszt Ferenc Zeneakadémián. Mindemellett zenei nagykövetként is tevékenykedik Magyaroszágon.