Facebook

KANAI Toshifumi

Toshifumi KanaiTosifumi Kanai a klasszikus zeneirodalomtól a kortárs zenéig terjedő változatos repertoárjával vált az európai és japán zenei élet figyelemreméltó szereplőjévé. 2016 júniusában az Örményországban megrendezett Aram Hacsaturján Nemzetközi Karmesterversenyen a lengyel zeneszerző, Krżysztof Penderecki feleségétől, a kiváló koncertszervezői tevékenységéről ismert Elżbieta Pendereckától különdíjban részesült. Pártfogása jeleként Penderecka asszony kifejezetten a japán karmester számára hozta létre a Krżysztof Penderecki-különdíjat, és egyúttal megígérte, hogy Kanainak lehetősége lesz arra, hogy vezető lengyel zenekarok élén pódiumra állhasson.
Tosifumi Kanai számos zenekar visszatérő vendégkarmestere. A három év alatt, amit Budapesten töltött, olyan együttesekkel dolgozott, mint a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Concerto Budapest, Duna Szimfonikus Zenekar és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar. Japánban több mint húsz együttest vezényelt. 2013-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol zenekari és operavezénylést, valamint karvezetést tanult. Ligeti András, Medveczky Ádám, Gál Tamás, Kazujosi Akijama és Ken Szegoe voltak a mesterei. 2015 júniusában kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Ő volt az első külföldi hallgató a Zeneakadémia történetében, aki karmesteri diplomát szerzett az intézményben.
Friss diplomásként a 2015–2016-os évadban másodkarmester-gyakornokként dolgozott a Budapesti Operettszínházban. A színházi gyakorlat során jelentős tapasztalatot szerzett a nagy létszámú együttesek irányítása terén. Tosifumi Kanai számos karmesteri mesterkurzuson vett részt, melyek közül Kurt Masur kurzusát kell kiemelnünk. 2014-ben Jorma Panula professzor mesterkurzusát látogatta Kuopióban.