Facebook

DOBSZAY Péter

Dobszay PéterAz 1990-es születésű Dobszay Péter a fiatal karmestergeneráció kiemelkedő tagja, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar állandó karmestere, a Dohány utcai Zsinagóga és a Gazdagréti Szent Angyalok Templom első orgonistája, korosztálya legsokoldalúbb muzsikusainak egyike.
Világszerte ad koncerteket, fellépett már Japánban, Izraelben, Németországban, Svájcban, Csehországban, Romániában, Ausztriában és Macedóniában. Olyan rangos helyszíneken orgonált, mint a bécsi Stephansdom, a jeruzsálemi Szent Sír Bazilika, a genfi és lipcsei Zeneakadémia nagyterme, hazánkban pedig dirigált a MüPa és a Zeneakadémia Nagytermében, továbbá a pécsi Kodály Központban.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen orgonistaként és karmesterként diplomázott, tanulmányai alatt az intézmény Tehetséggondozó Programjába is felvételt nyert, ahova a nemzetközi koncertkarrierre hivatott fiatal művészeket válogatták be. Részt vett többek közt Olivier Latry és Christoph Bossert orgonakurzusán, valamint Eötvös Péter karmesterkurzusán.
Visszatérő vendégkarmester a Pannon Filharmonikus Zenekarnál és a Szegedi Szimfonikus Zenekarnál, valamint koncerten dirigálta a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Savaria Szimfonikus Zenekart és a Mendelssohn Kamarazenekart. Rendszeres egyházi felkéréseknek eleget téve gyakran vezényel oratorikus koncerteket.
Fontosnak tartja a kortárszene jelenlétét a hangversenytermekben, így örömmel dirigálta a STUDIO5 zeneszerző formáció megalakuló koncertjét 2017-ben a Zeneakadémia Solti termében.